Online communicatie vraagt om meer dan een goed taalbesef en een commerciële inslag. Het vraagt van de copywriter zijn volledige aandacht voor drie duidelijke velden. Branding, traffic en conversie. In dit derde deel kijken we naar online copy voor traffic.
Bezoekers? Hallo? Is daar iemand?
Als we de branding hebben staan moeten we de volgende slag slaan: het krijgen van traffic/bezoekers. We hebben goed voor ogen wat onze meerwaarde voor de klant is, maar die klant moet wel bij ons op bezoek willen komen. Hoe mooi onze belofte ook, hoe perfect ook ons product, in de massa resultaten van de zoekmachine moeten we opvallen.
Vóór de klik
Hoewel SEO Copywriting veel regels met zich meebrengt op de websitepagina zelf, zoals H1-en, zoekwoorden en tussenkoppen, wil ik me hier richten op het moment voordat de klant op de pagina is. Want ook in de zoekresultatenlijst van de zoekmachine mogen we als copywriters onze meerwaarde bewijzen door tekstueel consequent op te treden en zo voor traffic te zorgen.
Vraaggerichte communicatie
De basis van goede copy voor traffic is in eerste instantie uit te gaan van een vraag. Ik heb hierover meer geschreven in mijn blog vraaggerichte communicatie, maar haal hier nogmaals enkele punten naar voren. Het beginpunt van alle traffic is namelijk de vraag die wordt ingetikt in de zoekmachine. Waar onze teksten op dit niveau dus aan moeten voldoen, is:
1.Ze zetten het bedrijf en de belofte duidelijk neer door middel van een heldere branding.
2.De teksten geven direct antwoord op de vraag van de bezoeker.
To the point
Dit zorgt dus voor een tekst die direct to the point komt en begint met het antwoord op de vraag: what’s in it for me? De bezoeker heeft interesse, hij vertrouwt het merk, maar dan nog, waarom zijn jullie voor mij de aangewezen partij. Wat is jullie antwoord op mijn vraag en zijn jullie daarmee mijn klik waard? Nog voor er één letter op de website is gelezen, moet het resultaat in de zoekmachines al overtuigen en uitnodigen om verder te klikken. Gesneden koek voor de copywriter.
Zoekwoorden voorop
Direct voortkomend uit onze vraaggerichte communicatie is de aandacht voor zoekwoorden. De zoekwoorden zijn de vragen van onze klanten in slechts enkele woorden samengevat. De klant die de vraag heeft: waar kan ik in de buurt een nieuwe, niet al te dure ijskast kopen nu mijn oude op instorten staat?, vertaalt deze vraag bijvoorbeeld in de zoekwoorden: ijskast rotterdam.
Zorg dat je de zoekwoorden van de klant uitzoekt en de volgende stappen worden al veel makkelijker. Het is een kleine moeite ze consequent door te voeren.
Maar nog wel blijven communiceren
Maar blijf nog wel communiceren en letten op de leesbaarheid: we zijn uiteindelijk bezig met overtuigen om vooral eens te klikken. Daarvoor moet zelfs in deze kleine stukjes tekst de tone-of-voice nog steeds kloppen.
Metateksten
Met deze twee punten stevig in het achterhoofd kunnen we gaan kijken naar de uitvoering. Naast de zoekwoorden komen we nu bij de teksten waar we voor de traffic naar onze website rekening mee moeten houden. Want wat zie je als je een zoekterm intikt in Google?
Een resultaat. En het liefst op de eerste pagina, want anders moeten we doorklikken en dat is maar vermoeiend. Hiervoor moeten we dus eerst kijken naar hoe Google ons tekstueel presenteert in de zoekresultaten.
1.Tag Title
Waar gaat de klant op klikken? Op onze link in de zoekresultaten. Mits deze goed is verwoord in de Tag Title. Het lijkt een klein detail, maar het vraagt al je kunnen als copywriter, al je kennis over je bedrijf en brand om hier een tekstuele advertentiekop te tikken die uitnodigt tot klikken. Ook hier zetten we ons merk neer en bieden we antwoord op de vraag van de klant. We komen bovendien met een heldere call to action en hebben aandacht voor de zoektermen en de tone-of-voice. En dat allemaal in de aanbevolen hoeveelheid van maximaal 65 tekens voor de tekst de zoekresultaten uitloopt en afgebroken wordt. (Korter mag overigens.) Mooie uitdaging toch?
2.Meta description
Voor het volgende onderdeel gaan we ook naar de pagina met zoekresultaten, want naast de link bestaat het resultaat binnen Google uit de Meta Description. De zoekmachine toont dit stukje tekst onder de tag title, je advertentiekop. Dus kunnen wij het weer mooi gebruiken voor een stuk branding en een call to action die zorgt dat bezoekers wel moeten klikken.
We gaan hier tenslotte uit van een lezer die over de pagina heen scrollt en wijs moet worden uit de vele resultaten van de zoekmachine. Wees dus helder, beantwoord zijn vragen to the point en uitnodigend. En dat allemaal binnen 150 tekens...(net als bij de tag title, korter mag, langer wordt afgebroken).
Opvallen en uitnodigen
In deze tekstuele advertenties zullen we dus weer onderscheidend moeten zijn om op te vallen. Het helpt om ook hier weer consequent gebruik te maken van de zoekwoorden, dat maakt het voor de lezer wel zo helder. Zo melden zowel de advertentiekop als de advertentietekst op een aansprekende en uitnodigende manier de zoekwoorden die hij zocht. We beantwoorden de vraag van de bezoeker en zeggen daarmee: klik maar, je kunt ons vertrouwen, kom vooral binnen.
Wat er gebeurt als de bezoeker eenmaal binnen is, bespreek ik volgende keer in het laatste deel. Conversie.Labels: Branding, Online Communicatie, seo, Traffic